fallback

Откриха 10-ото болнично вертолетно летище в България (+СНИМКИ)

То е важна част от системата за спешна медицинска по въздух, каза в Пловдив министър Георги Гвоздейков

09.08.2024 | 15:10 Автор: Вяра Димова

Важна част от системата за спешна медицинска по въздух вече е Пловдив. Днес откриваме 10-о болнично вертолетно летище в страната. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на откриването на хеликоптерното летище в УМБАЛ "Свети Георги".

Той посочи, че в града ще бъде изградена и една от шестте оперативни бази, която ще покрива голяма част от Южна България.

"Всичко това показва, че постепенно системата HEMS започва да постига своята ефективност. По-добрите медицински услуги, които ще се предлагат с откриването на болничното летище, ще повлияят положително върху качеството на живот и инвестициите в региона", отбеляза министър Гвоздейков.

Освен в Пловдив регистрирани болнични летища, отговарящи на европейските изисквания за HEMS, има в София, Варна, Панагюрище, Русе, Велико Търново, Монтана и на АМ "Струма" при тунел "Железница", като в София площадките са 3, а в останалите градове по една.

Гвоздейков връчи документите за регистрация на председателя на Съвета на директорите на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД доц. д-р Иван Соколов. 

Снимки: Министерството на транспорта и съобщенията

fallback
Още от България
fallback