fallback

Горица Грънчарова има 10 дни да попълни папката от Радев с имена на министри

Кандидатът за служебен премиер ще преговаря с настоящи членове на служебното правителство и с други експерти

09.08.2024 | 13:46 Автор: Елеонора Танева

Бъдещият служебен премиер Горица Грънчарова - Кожарева има 10 дни, за да представи пред президента Румен Радев състав на правителство.

"Конституцията не определя срок, но предвид обстановката, считам, че най-подходящата дата за изборите е 20 октомври. Вие следва да представите кабинет най-късно до 19 август, за да влезем в законовите изисквания", каза Радев при връчването на папката на съставяне на правителство. 

Държавният глава за пореден път подчерта, че стремежът му е бил служебният премиер, който избира, да е равно отдалечен от всички партии. Принцип, който не успял да спази с определянето на Димитър Главчев. Радев каза още, че през изминалите месеци се натрупало напрежение и съмнение за политическа употреба на служебната власт. Затова решението на Главчев да се оттегли било правилно и достойно.

А наследничката на Главчев обеща да направи всичко, за да заслужи доверието, което ѝ е оказано. 

"Казах на президента Румен Радев, че ще сформирам кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство. Но всички ние знаем, че най-важната задача на едно служебно правителство е организирането на честни избори. Още от утре започвам разговори със сегашните министри както и с други експерти, така че ще се справя", заяви след срещата на "Дондуков" 2 Горица Грънчарова - Кожарева.

След срещите ще стане ясно кои от досегашните министри ще останат и в бъдещия служебен кабинет "Грънчарова - Кожарева". 

Така 30 г. след Ренета Инджова България ще има отново жена за премиер. 

Вижте повече в репортажа та Стефан Стефанов.

fallback
Още от България
fallback