fallback

Какво очакват депутатите от бъдещия служебен премиер Горица Грънчарова - Кожарева

От ПП-ДБ обявиха, че тестът пред новия министър-председател ще бъде постът на вътрешен министър

09.08.2024 | 13:51 Автор: Вяра Димова

Отзвук в Народното събрание (НС) след кандидатурата на новия служебен премиер на България Горица Грънчарова - Кожарева. Някои от депутатите бяха обрани в коментарите си, други определиха номинацията като политическа фигура, върху която може да бъде упражняван натиск.

Председателят на парламентарната група (ПГ) на ДПС Делян Пеевски очаква президентът да "натиска Горица Грънчарова при избора на министри".

"Надявам се, че Мистър Кеш Радев и селският кръчмар от "Труд" Николай Копринков няма да се набъркат в тази процедура, защото имам усещането, че ще се опитат да се набъркат", коментира той.

За "Продължаваме промяната" (ПП) първият тест за новия премиер е кого ще предложи за министър на вътрешните работи.

"Дали ще работи за честни избори или ще изпълнява поръчки. Много е важно кой ще е вътрешен министър. Ако Калин Стоянов остане, или Атанас Илков, или г-н Темелакиев, за мен означава че Делян Пеевски назначава министрите в този кабинет. Ако е някой извън трите имена, има шанс", категоричен е Кирил Петков.

От ДПС на Доган се надяват на честни избори, без вмешателство.

"Ние ще следим да няма такива обвързаности, каквито имаше при предходното служебно правителство. Надяваме се този път да бъде в интерес на всички на граждани", настоя независимият депутат Джевдет Чакъров.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че не познава Горица Грънчарова, но заяви, че когато до управление се стига през "задния вход, очакванията не могат да са големи".

"Ние разбираме управлението да влезеш през официалния вход. Когато непрекъснато влизаш да управляваш през задния вход, който по принцип е за изход, аз не го разбирам", подчерта той.

"Предполагам Борисов се е объркал, че е свързана с БСП", отговори му Борислав Гуцанов от БСП.

От "Възраждане" смятат че Грънчарова не е подходяща за поста, който ще заема в следващите два месеца. 

"За нас тази фигура не е подходяща да застане начело на държавата", заяви Костадин Костадинов.

А от "Има такъв народ" (ИТН) определиха Грънчарова като кадър на ГЕРБ и ДПС.

"Промените в Конституцията от "Продължаваме промяната", подкрепени от ГЕРБ и ДПС, не дават друга възможна на президента от това да избира от по-късата резервна скамейка на ГЕРБ и ДПС", смята Станислав Балабанов.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

fallback
Още от България
fallback