Отново се разгоря пожарът на Славянка, не е изключено да навлезе в България

Вече над 20 дни бушува огнената стихия

09.08.2024 | 13:38 Редактор: Деси Николова

Отново се разгоря пожарът на българо-гръцката граница в планина Славянка. Усилията на над 120 горски служители, пожарникари и военни от българска страна са подпомагани и от един самолет, а в Гърция гаси хеликоптер. Това обаче се оказва недостатъчно за овладяването на бушуващата вече над 20 дни огнена стихия.

В сряда горският пожар беше локализиран на българската територия. Тази сутрин стана ясно, че на източния фронт пожарникари и горски служители успяват да овладеят положението. На западния фронт обаче от гръцка на българска територия е навлязло още едно огнище. Засега то се държи под контрол, но притесненията на родните власти са, че от гръцка страна пожарът продължава да е много интензивен и не е изключено огънят да навлезе в България и през други зони.

"Радостната новина е, че под това огнище успяхме вчера да пробием просека с тежка техника, с булдозер, който е ограничил разпространението към населените места надолу. Днес ще се опитаме тази просека да излезе на браздата на границата с Гърция и да се свърже със съществуващ път от тяхна страна и да се опитаме по този начин в западна посока окончателно да локализираме пожара и да изключим разпространението му още на запад", каза инж. Петко Ангелов от Югозападното държавно предприятие.

Снимка: БГНЕС