fallback

Румен Радев определи датата на предсрочните избори - 20 октомври (ВИДЕО)

Горица Грънчарова – Кожарева получи папката за съставяне на служебно правителство

09.08.2024 | 10:35 Автор: Елеонора Танева

Президентът Румен Радев посочи датата, на която ще се проведат поредните предсрочни избори - 20 октомври.

Той я обяви при връчването на папката за съставяне на служебно правителство на Горица Грънчарова – Кожарева.

"Възлагам Ви да съставите служебен кабинет. Конституцията не определя ясен срок, но предвид създалата се обстановка и консултациите с политическите партии, считам, че най-подходящата дата за новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. В тази връзка, Вие следва да представите проект за състав и структура на служебен кабинет най-късно до 19 август", каза Радев на Кожарева.

Той разчита на богатия ѝ служебен административен опит.

Тя му отговори, че поема мандата с чувство за отговорност.

"Ще съставя кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство", добави тя.

Радев благодари на Димитър Главчев за работата му и за това, че е приел да поеме отговорността на служебен премиер в момент, в който всички други са отказали. 

Президентът посочи също, че се е натрупало напрежение и винаги е считал, че кризисното служебно правителство има за цел да сплоти напрегната политическа ситуация.

"Кабинетът на Главчев в тази ситуация трудно би постигнал тази цел, особено при започналата вече предизборна кампания. Той сам осъзна действителността и предприе една достойна постъпка", заяви Румен Радев.

След срещата с президента Горица Грънчарова – Кожарева уточни, че още от утре започва разговори със сегашните министри, както и с други експерти.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback