fallback

Панагюрското златно съкровище се завърна у дома

Жители и гости ще могат да го посетят от 9 август до 10 септември 2024 г.

09.08.2024 | 10:17 Автор: Беатрис Младжова

Жителите и гостите на град Панагюрище отново ще могат да се насладят на оригинала на Панагюрското златно съкровище от 9 август до 10 септември 2024 г. Деветте съда от тракийския сервиз ще заемат подобаващото си място в залата - трезор в Исторически музей-Панагюрище. Тя е изградена изцяло с дарителски средства на "Асарел - Медет" АД и лично от проф. Лъчезар Цоцорков, меценат на културата, съобщиха от музея в Панагюрище.

Подобни срещи с изкуство, принадлежащо на отдавна отминали епохи и времена, винаги оставят траен отпечатък в съзнанието. А при нас, целогодишно може да изпитате подобни трепети, тъй като в залата трезор в музейния комплекс за постоянно е експонирано копие на Панагюрското златно съкровище.

Откритото на 8 декември 1949 г. Панагюрско златно съкровище, множеството археологически находки, както и уникалните гробни съоръжения открити край Стрелча и Старосел, са доказателство за високата материална и духовна култура на местните тракийски племена. 

Съкровището, изработено от злато в края на IV или началото на III в. пр. Хр. е с общо тегло от 6 кг. 164 гр. е култов сервиз, състоящ се от деветте съда фиала, амфора и ритони, по външните стени, на които са изобразени сцени от трако-гръцкия пантеон.

Снимки: Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback