fallback

Коя е Горица Грънчарова - Кожарева - бъдещият служебен премиер на България?

Има дълъг опит в Сметната палата

09.08.2024 | 10:02 Автор: Вяра Димова

Горица Грънчарова – Кожарева е избрана от президента Румен Радев за служебен премиер. 

Кожарева има дълъг опит в Сметната палата, където е заместник-председател. Родена е на 9 април 1966 г. в Разлог, област Благоевград.  Магистър е по специалност "Счетоводство и Контрол" в Стопанската академия "Д.А. Ценов" в Свищов.

През годините Кожарева е заемала позиции на ръководител Одитно отделение, извършващо финансови одити, одити за съответствие при финансово управление и одити на изпълнението и ръководи работна група за изработване на частта "Одити за съответствие" на Наръчника за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитна дейност на Сметната палата; член на Консултативния съвет на Сметната палата; главен експерт в НАП; управител – офис НОИ на "СИБАНК" АД; зам.-главен счетоводител в Булгаргаз; управител в "ТС Банк" АД; счетоводител в ДЗИ.

През 2015 г. е избрана от Народното събрание (НС) за зам.-председател на Сметната палата.

Участва в дейността на международни професионални организации на ВОИ и техните работни структури: Международна организация на върховните одитни институции – ИНТОСАЙ; Европейската организация на върховните одитни институции – ЕВРОСАЙ; Контактен комитет на ръководителите на ВОИ и на ЕСП.

През януари 2023 г. е избрана за изпълняващ длъжността председател на Сметната палата. От 7 юли 2023 г. е определена да изпълнява правомощията на председател на Сметната палата до избора на нов председател, когато отново заема поста зам.-председател на Сметната палата.

Горица Грънчарова ще смени като премиер Димитър Главчев, който ще се върне като председател на Сметната палата. Предният път Горица Кожарева отказа да е служебен премиер, но този път е решила да приеме номинацията от президента Радев.

По време на консултациите с парламентарно представените политически партии държавният глава обяви, че при отварянето на домовата книга кръгът на търсене на служебен премиер има повече избор - има и други, които да са изразили съгласие да заемат поста. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback