fallback

Все повече български земеделци се отказват от работата заради административен товар

На производителите им се налага да търсят хора, които да отговарят за новостите около Наредба №Н-5

09.08.2024 | 08:47 Автор: Вяра Димова

Желанието на българите да произвеждат земеделска продукция у нас намалява заради административните пречки. За това предупреди председателят на Националния съюз на градинарите в България Мариана Милтенова пред Bloomberg TV Bulgaria.

В Наредба №Н-5 на Министерството на финансите за фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск се включват и плодове и зеленчуци, което създава големи проблеми за производителите, обясни тя и напомни, че проблемът е от октомври миналата година, но сега ескалира при винопроизводителите.

"Изискванията около наредбата включват при продажбата на дадена продукция към търговец, производителите да трябва да изпратят уведомление към Националната агенция за приходите, в което се описва подробна информация за шофьора и превоза, включително час на тръгване и пристигане, обем и вид на стоката и на каква цена ще бъде продавана", уточни Милтенова.

Секторът се бори с множество проблеми

Включително и липсата на кадри, а сега на производителите им се налага да наемат още един човек, който да отговаря за административните пречки около наредбата.

Милтенова съобщи, че Националният съюз на градинарите в България е провел срещи с управляващите, но те са без резултат и "недомислената наредба остава в сегашния си вид". И разкри, че на среща с НАП препоръките, които са получили, са били да използват МПС по-леки от 3500 килограма, тъй като при превоза на стоки с тях не се изисква уведомление.

"Няма страна членка на ЕС с подобрен регламент", допълни тя.

Председателят на Националния съюз на градинарите в България коментира, че вече около 20% от плодовете и зеленчуците, които българите консумират, са произведени в страната, но настоява да се вземат мерки срещу нормативните ограничения за нашите производители. Според Милтенова, ако няма развитие по въпроса – в бранша са готови на протести.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback