fallback

Борислав Гуцанов към Радев: Избори 2 в 1 на 20 октомври ще вдигнат активността

Той акцентира на важността да бъде направено всичко възможно българите да излязат масово до урните

08.08.2024 | 20:45 Автор: Искра Ангелова

На 20 октомври ще има частични местни избори. Съчетаването на двата вота би било добро за повишаване на избирателната активност. И без това тя е безкрайно ниска. 35 процента вече е опасно ниска активност за легитимността на Народното събрание, респективно за всички органи, които се избират. Това заяви председателят на Парламентарната група на "БСП за България" Борислав Гуцанов по време за съставяне на служебен кабинет при държавния глава Румен Радев.

Социалистът акцентира на важността да бъде направено всичко възможно българите да излязат масово до урните, включително и чрез избиране на подходяща дата за предсрочните парламентарни избори, които президентът трябва да насрочи с назначаването на служебен кабинет.

"Все пак да погледнем и от страната на хората, които трябва да отидат и да пуснат бюлетината в урните", допълни Гуцанов на консултациите.

Той обърна внимание на важна задача пред държавната власт в периода до изборите: "До 30 август трябва да бъде номиниран и кандидатът за еврокомисар на България в ЕС. Молим ви, доколкото можете, да окажете нужното влияние, нека тези разговори да бъдат на максимално ясна и публична основа, за да бъде избран наистина достоен представител на България".

Гуцанов напомни, че заради промените в Конституцията в предходния парламент възможностите на президента за избор на служебен министър председател са силно ограничени. Председателят на ПГ на БСП за България напомни, че социалистите последователно се обявяваха срещу тези редакции.

Гуцанов поиска да бъде потърсена възможност министър-председателят да бъде равно отдалечен от всички политически партии, за да се гарантира честният вот и нормални избори, нещо което е основен приоритет на служебния кабинет.

Снимка: Пресцентър на БСП

fallback
Още от България
fallback