fallback

Румен Радев: Има желаещи за служебен премиер, не е само Димитър Главчев

Партиите при президента коментираха, че консултациите са били безсмислени

08.08.2024 | 19:02 Автор: Деси Николова

Все по-близо до развръзката. Очаква се да стане ясно името на новия служебен премиер, а заедно с това и датата на поредните предсрочни парламентарни избори. В президентството влязоха представители на парламентарно представените партии.

"Преди само и единствено господин Главчев пое този ангажимент. Повярвайте ми, това е много труден и отговорен ангажимент. Сега не е само той, имаме и други хора, които са изявили готовност. Не споменавам имена, не искам предварително да хвърлям ей така хора в публичното пространство", каза президентът Румен Радев.

"Единственият коментар, който ще си позволим по отношение на този процес, е свързан с основното задължение на този служебен кабинет. Както всеки друг, той трябва да осигури честни избори. Едва ли е изненада и друг път сме казвали, че ние нямаме доверие в сегашния вътрешен министър Калин Стоянов. Нашият призив към вас е, когато със следващия служебен министър-председател обсъждате състава на кабинета, ако може да вземете предвид това и да се потърси друг състав, бих казал ръководен състав на Министерството на вътрешните работи", обърна се Николай Денков от ПП-ДБ към Радев.

"На практика в момента няма подходяща фигура за министър-председател. Честно казано и тази консултация е абсолютно безсмислена, защото на практика тя е част от една безсмислена процедура, която беше направена, за да ограничи правомощията на президентската институция, без значение дали президентът се казва Радев или някой друг", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Парламент, в който няма определено мнозинство, което носи отговорност както за действията по отношение на законодателството, така и по отношение на бюджета, така и по отношение на изпълнителната власт е меко казано опасен", категоричен бе депутатът от ДПС Йордан Цонев

"Този консултация няма смисъл. Вие може да вземете решенията сам. Друг е въпросът, че вие нямате избор какви решения да вземете", подчерта лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback