fallback

НС даде на прокуратурата доклада за злоупотреби от Ивелин Михайлов през "Исторически парк"

Акционери са притискани да теглят кредити за финансиране на парка

08.08.2024 | 18:38 Автор: Елеонора Танева

Депутатите изпратиха на прокуратурата доклада на временната комисия, създадена по казуса с  идеолога на партия "Величие" Ивелин Михайлов - за проверка дали има пране на пари и други престъпления, извършвани през "Историческия парк". Проверката е за измама за 70 млн. лв.

В доклада на комисията се посочват множество нарушения, в това число финансова пирамида. Оказва се, че акционерите са били принуждавани  да теглят кредити за инвестиция в парка, да сменят адресната си регистрация в село Неофит Рилски преди местните избори, както и че някои от тях са получавали заплахи. Купени са близо 1200 имота, предимно на занижени цени, като самият Ивелин Михайлов е собственик на стотици. 

"До днешна дата по решение на комисията на закрито заседание, защото се разглеждаха секретни материали, вече е изпратена секретната стенограма на главния прокурор, за да предприеме това, което е в неговите правомощия", заяви председателят на временна комисия Цвета Рангелова. 

Разгорещени коментари предизвика и появилата се информация, че ПП-ДБ са събирали подписи за отстраняване на изпълняващия длъжността председател на Антикорупционната комисия Антон Славчев. 

"Направете справка на кой освободи 200 млн. лицето Антон Славчев - не на Пеевски, на Прокопиев. Искат му оставката защото Славчев е спечелил конкурс за прокурор и се нуждае от освобождаване на длъжността, за да става прокурор при другия удобен главен прокурор Сарафов", заяви Пеевски.

"Не коментирам нещо, което не се е случило, те ни изненадват всеки ден, те събират подписи от 1 месец и за първия сняг кога ще падне", 

От ПП-ДБ засега няма коментар по темата.

От БСП се надяват предсрочните парламентарни избори да се проведат на 20 или 27 октомври.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback