Нагрети изхвърлени стъкла подпалиха дворовете на няколко къщи във Великотърновско

Хората са в паника

08.08.2024 | 18:50 Редактор: Деси Николова

Бедственото положение в Харманли и Тополовград беше отменено, тъй като пожарът вече е овладян и не представлява опасност за населените места. Въпреки това, високите температури и силният вятър продължават да създават нови огнища. В село Джулюница, община Лясковец, се появиха нови пламъци, които обхванаха дворовете на няколко къщи. Засега няма пострадали, но ситуацията е напрегната и хората са в паника.

Според свидетели, огънят тръгнал от изхвърлени стъклени бутилки, които се самозапалили под влиянието на слънцето. Тези бутилки запалили плевнята, пламъците се разпространили в съседните имоти и гората над тях.

"Стъкла, хвърлих стъкла и те се нагряха от слънцето и се самозапалиха. Тъкмо се прибрахме", сподели собственичка на имота, който първоначално се е запалил.

В гасенето на пламъците активно се включиха пожарникари от Горна Оряховица, водоноска и доброволци от селото. Силният вятър обаче създаде пречки, като пренесе облаци с дим и предизвика паника сред местните жители.

Според комшията на Иглика, Ганчо Ганчев, огънят е причинен от "комшийката, която палила нещо и казала, че е станало без да иска". Ганчев добави, че градината му е изгоряла, плевнята пълна със сено също и сподели, че пожарът е засегнал района, като е било трудно да се хвърля вода от определени места. Той коментира, че за 82 години такова нещо не му се е случвало.

"Спрели сме всякакво горене по къщите. Остават само сухи треви, които трябва да ги локализираме за да не прехвърлят къщите, каза началникът на РСПБЗН – Горна Оряховица Георги Тодоров.

Въпреки че пожарът вече е локализиран, на място остава дежурен екип на пожарната.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Bulgaria ON AIR