fallback

Парламентът даде зелена светлина за инвестиция в ПВО системи

НС одобри разходи за нови зенитно-ракетни комплекси на стойност 356 млн. лв.

08.08.2024 | 17:17 Автор: Деси Николова

Народно събрание прие решение за инвестиционен разход по проект за придобиване на зенитно-ракетни комплекси. Решението бе взето със 133 гласа "за", 45 – "против" и двама – "въздържали се".

Инвестиционният разход е по проекта на стойност 356 184 633 лева (182 114 311 евро) без ДДС. В мотивите към решението се посочва, че средствата са за заявените от българската страна 1 брой "lRlS-T SLM" на обща стойност 182 114 311 евро (356 184 633 лева).

Допълнително е предвидена възможност за закупуване на до пет броя "1RlS-T SLM" и на един брой система за далечен обсег "lRlS-T SLX", се изтъква в мотивите към решението. 

В мотивите към решението се посочва, че заплахите, произтичащи от динамично променящата се среда за сигурност, предлагат нарастване на изискванията към системите за противовъздушна отбрана (ПВО) по отношение на изграждането и поддържането на способности за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната. Това налага участието на формированията за противовъздушната отбрана в Интегрираната система за ПВО на НАТО и ЕС.

Изпълнението на задачите по мисия "Отбрана" изискват Военновъздушните сили да разполагат със съвременни системи, отговарящи на новите предизвикателства. Посочва се, че чрез реализиране на Проекта "Придобиване на зенитно-ракетни комплекси" се усъвършенстват способностите на ПВО за въздействие по средства за въздушно нападение (пилотируеми и безпилотни), притежаващи съвременни летателни и бойни способности.

Отбелязва се, че реализирането на проекта би довело до придобиването на многоканални зенитно-ракетни комплекси (ЗРК), което ще увеличи многократно възможностите за възпиране на средства за въздушно нападение от различен клас и тип.

В мотивите се посочва, че със свое решение Министерският съвет е одобрил проекта на Меморандум за разбирателство относно закупуване на наземни системи за ПВО в рамките на Инициативата "Щит на европейското небе" като основа за водене на преговори и упълномощил министъра на отбраната да проведе преговорите и да подпише Меморандума, предаде БТА

В тази връзка, в периода 22-24 юли 2024 г. в Министерството на отбраната са били проведени работни срещи с представители на Федералното министерство на отбраната на Федерална република Германия и на германската компания "Diehl Defence" относно придобиване на наземни системи за ПВО "IRIS-T" в рамките на Инициативата "Щит на европейското небе" (ESSI).

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback