"Това вече не се търпи": Ремонт на ремонта изкара жители на Плевенско на протест

Цялата пътна настилка в град Искър е на коловози

08.08.2024 | 14:36 Редактор: Беатрис Младжова

Протестиращи блокираха републикански път в Плевенско заради некачествен ремонт на 3-километрово трасе. Само преди два месеца участъкът е бил ремонтиран. Сега обаче пътната настилка е цялата в коловози и преминаването е истинско изпитание.

Ремонтът на 3-километровото трасе в град Искър е струвал на държавата около 1 млн. лв. А износващият пласт асфалт няма нужните сантиметри, дори наполовина. Това накара местните да излязат на протест и блокираха пътя за около час. 

"Пътят е под всякаква критика, с шахтите има проблем. То вече не се понася. Значи през 2 месеца правят ремонти, некачествени и след 2 месеца става същото и пак правим нещо повърхностно за милиони", заяви жена от протеста.

Трафикът оказва щети и върху къщите на жителите

А от вибрациите и интензивния тежкотоварен трафик има и друг проблем.

"90% от къщите са нацепени. Липсата на комуникация в държавата е довела до това всички ние да страдаме", посочи кметът на община Искър инж. Иван Йолов.

Фирмата поема разходите за повторния ремонт

На този етап фирмата, ремонтирала пътя, няма да бъде санкционирана, но е задължена да ремонтира пътя за своя сметка. 

"Тя ще си поеме всичките разходи по възстановяването на пътя, като първият етап беше това фрезоване, за да се премахнат коловозите, за да има проходимост на пътя, тъй като гражданите не можеха да си влязат в имотите заради високите коловози", посочи директорът на ОПУ - Плевен инж. Йордан Първанов.

Хората настояха за спешни мерки. 

"Фирмата трябва да бъде съдена. Да се спрат тези камиони, да се направи качествен ремонт, а не ремонта на ремонта всяка седмица", настоя жителят на  Искър Валентина Павлова.

Протестиращите се заканиха, че ако институциите не си свършат работата, започват масови блокади на пътя в района.

Вижте повече в репортажа на Мирослава Георгиева.