fallback

На консултации при президента от уважение и с призив за страх от Бога

От ГЕРБ ще бъдат пасивни на разговорите

08.08.2024 | 13:50 Автор: Елеонора Танева

Президентът Румен Радев събира политическите партии на консултации за служебен кабинет. Изказването на държавния глава, че той има последната дума за назначаването на служебен премиер предизвика разпалени коментари в кулоари. 

Делян Пеевски призова държавния глава да не богохулства.

"Думите на Мистър кеш Радев ще коментирам по следния начин: Притеснен съм за него дали знае кой е, досега си мислех, че знае, че живее в трезора, но в тази констатация, че ще назначава или не Господ, съм притеснен от въздуха, който дишат със селския кръчмар Копринков. Изключително объркани хора, за да направи такова изказване. Да не се заиграваме с Господ, да имаме страх от Господ", призова председателят на ДПС.

Трима от ГЕРБ отиват в президентството, но с ясни инструкции и само от уважение към президентската институция. Бойко Борисов няма да отиде при Радев.

"Инструкциите към тях са да не взимат отношение, защото ние нямаме претенции нито към премиер, нито към министри, излъчени от служебно правителство", коментира лидерът на ГЕРБ.

И от БСП заявиха, че ще разчитат на решението на президента. 

"Това, което за БСП е важно, е министър-председателят да бъде равно отдалечен от всички партии, за жалост Конституцията затваря много тези опции", коментира Борислав Гуцанов.

Извън темата за бъдещата изпълнителна власт, страстите се нажежиха и около появилата се информация че ПП-ДБ са събирали подписи за отстраняване на изпълняващия длъжността председател на Антикорупционната комисия Антон Славчев. 

"Направете справка на кой освободи 200 млн. лицето Антон Славчев - не на Пеевски, на Прокопиев. Искат му оставката защото Славчев е спечелил конкурс за прокурор и се нуждае от освобождаване на длъжността, за да става прокурор при другия удобен главен прокурор Сарафов", заяви Пеевски.

"Не коментирам нещо, което не се е случило, те ни изненадват всеки ден, те събират подписи от 1 месец и за първия сняг кога ще падне", 

От ПП-ДБ засега няма коментар по темата.

От БСП се надяват предсрочните парламентарни избори да се проведат на 20 или 27 октомври.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback