fallback

РИОСВ откри много несъответствия в документите на Кроки от "Ботунец"

Има разминаване в номера на чипа, името на собственика и адрес на отглеждане

08.08.2024 | 12:48 Автор: Беатрис Младжова

Регионалната инспекция по околната среда и водите – София (РИОСВ – София) продължи проверката на документите за отглеждане на крокодила в квартал "Ботунец", район "Кремиковци". В хода на проверката бяха установени сериозни несъответствия между номера на чипа, името на собственика, адреса на отглеждане на животното и представения документ от човека, който го отглежда, за което му беше съставен акт, съобщиха от РИОСВ.

Оказа се, че номерът на чипа, адресът на отглеждане и името на собственика не отговарят на данните, посочени в регистрационната карта, представена на инспекцията. При извършената документална проверка и в регистъра беше констатирано, че човекът, представящ се за собственик, няма издадени регистрационни карти за отглеждане на животни.

Предвид установените нарушения, РИОСВ – София предприе незабавни мерки за отнемане на крокодила. Влечугото e временно настанено в Софийската зоологическа градина, където ще получи необходимите ветеринарни грижи. Престоят на крокодила ще продължи до окончателното изясняване на собствеността върху животното и осигуряване на подходящи условия за неговото отглеждане. При непредставяне на документите в 10-дневния срок екземплярите се отнемат в полза на държавата.

Отглеждането на животни, включително и на екзотични видове като крокодили, е строго регламентирано от Закона за биологичното разнообразие, Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност.

За периода 2004-2024 г. на територията на РИОСВ – София са регистрирани общо 23 крокодила.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback