Президентът Румен Радев започва консултации с партиите в четвъртък

Основната дума за назначаването на премиер имам аз, заяви държавният глава

07.08.2024 | 19:18 Редактор: Вяра Димова
Президентът свиква консултации.

В четвъртък в 17 ч. каня парламентарните групи за консултации за съставяне на служебно правителство. Това заяви президентът Румен Радев.

"Веднага след като назнача служебното правителство, ще издам и указ за изборите", добави той.

Държавният глава заяви, че не участва в никакви конспирации и преврати.

"Ако някой си е правил сметката да отстрани Рая Назарян, явно е забравил, че основната дума за назначаването на премиер имам аз. Никога не бих легитимирал такова унизително нещо", коментира той.

Конституционните промени "вече ерозират устоите на парламентаризма"

"В момента всички преживяваме вторичните трусове от злополучните промени на Конституцията, които имат дори по-разрушителен ефект от процеса на тяхното приемане", посочи още Радев по повод процедурата по назначаване на служебен министър-председател и правителство.

Държавният глава посочи, че измененията в основния закон, приети в 49-ото Народно събрание, вече се връщат като бумеранг върху своите създатели, но това не е най-големият проблем: "Проблемът е, че те вече ерозират устоите на парламентаризма и на редица важни институции в държавата – Народното събрание, БНБ, Сметната палата, омбудсман. Всяка партия вече ще търси удобен и лоялен към нея човек, в когото ще привижда бъдещ евентуален служебен министър-председател".

Президентът води разговори с потенциалните бъдещи служебни премиери.

"Не участвам в никакви конспирации или т.нар. преврати, защото моят стил на работа винаги е бил ясен и открит", категоричен е Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)