fallback

"Вторият взрив ме отмести": Каква е ситуацията в Елин Пелин 2 седмици по-късно?

Хората очакват обезщетения, за да ремонтират домовете си

07.08.2024 | 18:50 Автор: Вяра Димова

Втора седмица след инцидента в складовете за фойерверки край Елин Пелин все още се чуват взривове. 70 къщи са с разрушения, а за да получат обезщетение, собствениците могат да подадат заявления до утре. 

"Тук постоянно се гърми, има някаква заря. Вторият взрив ме отмести, беше силен. Димът беше ужасен, в различни цветове", припомни си инцидента местният жител Стоян Христов.

Равносметката от взрива - четири жертви и 70 пострадали къщи

Къщата на Стоян е една от тях. По време на взрива част от тавана пада. 

"Това е стар таван, имаше пукнатини. Взривът откъсна голямо парче", каза той.

Докато по-голяма част от собствениците на имоти все още очакват първите обезщетения от държавата, за да продължат с ремонтите, Стоян разчита единствено на себе си.

"В моя случай, ако дадат нещо, дадат. Нямам кой знае какви очаквания. Аз ще си направя ремонта. Днес си подадох документите в общината", обясни той.

Ситуацията се нормализира

"Хората влизат в нормалния си режим на живот, завърнаха се и по домовете се. Това, което успяхме да направим ние, е да констатираме щетите вследствие на инцидента. Обиколени са над 100 имота, като в 70 са констатирани щети. Говорим основно за стъкла и стъклопакети. Има 5 къщи, които са с напукани мазилки", уточни кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Възстановяването на домовете на хората в село Гара Елин Пелин ще бъде тема на срещата с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в четвъртък, когато се очаква да бъде дадена и повече информация за извършените огледи на територията на разрушените складове за фойерверки. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

fallback
Още от България
fallback