В България няма регистрирани случаи на чума по дребните преживни животни

Трябва да се вземат навременни мерки с цел превенция, заявиха експертите на заседание

07.08.2024 | 17:43 Редактор: Вяра Димова

В изпълнение на заповед на изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) се проведе заседание на Областната епизоотична комисия, на която бяха обсъдени и разпоредени превантивни мерки за предотвратяване проникването и разпространението на заболяването чума по дребните преживни животни.

Повод за институционалната среща е влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция по отношение на заболяването чума по козите и овцете, като по последни данни в Румъния има регистрирани 37 огнища, а в Гърция – 2 огнища.

Както в Бургаска област, така и в България, няма регистрирани случаи на заболели дребни преживни животни. Чумата е опасна за овце и кози, но не и за коне и крави. В област Бургас има регистрирани ферми за елитни животни, като 240 са фермите с 40200 овце и 12 ферми с 962 кози. Експертите са единодушни, че трябва да се вземат навременни мерки с цел превенция, тъй като  заболяването води до тежки икономически последици.

Съгласно заповедта, всички кметове на общини в Бургаска област ще проведат в спешен порядък провеждане на общински епизоотични комисии. Забранява се провеждането на пазари, изложби или други събирания на дребни преживни животни (овце и кози). Забранява се смесването на стада и нерегламентирано движение на животни.

Животновъдите трябва да осъществяват стриктен контрол върху фермите и транспортните средства, които използват за превоз на животни. Чумата не е опасна за хората, но за дребните преживни животни е силно заразна, лечение няма, изходът е предимно летален за животните.

Снимка: Пресцентър на Областна администрация Бургас