fallback

Парламентът гласува за забрана на ЛГБТ пропаганда в образованието

Законопроектът беше одобрен с 154 гласа "за", 8 "против" и 9 "въздържал се"

07.08.2024 | 16:23 Автор: Деси Николова

След близо три часа дебати парламентът прие на първо четене предложената от "Възраждане" промяна в Закона за предучилищното образование. Тази промяна забранява пропагандата, популяризирането и подстрекаването на идеи или възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на полова идентичност, различна от биологичната, независимо дали това се прави пряко или косвено.

Освен това, с промяната се дава и определение за понятието "нетрадиционна сексуална ориентация". Законопроектът беше подкрепен от 154 депутати, 8 гласуваха "против", а 9 с "въздържал се".

По предложение на Георги Свиленски от БСП залата реши депутатите да гласуват веднага и на второ четене предложенията за промени. При дебатите на първо четене в зала единствено Елисавета Белобрадова от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) възрази на забраната.

"Не обсъждаме истинско законодателство, а извършваме акт на политическа кампания. И ако всички тук се съгласим, защото в комисията имахме това съглашателство, че законопроектът е абсолютно неприемлив и неразбираем. Но голяма част от колегите са го приели, за да изразят политическа полиция, то ние трябва да признаем, че вие, колеги, сте напуснали мястото си на законотворци и сте се преместили в пространството на кандидати за народни представители", каза Белобрадова.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и Йордан Цонев от ДПС защитиха законопроекта.

"Това е идеология, античовешка идеология, на която сега ние с този или няколко малки текста в закона ще сложим кръст. Ще я ликвидираме в зародиш", заяви Костадинов, цитиран от БНР.

"И Бог създаде човека по свой образ... мъж и жена ги създаде". И това няма нищо общо с толерантността към различните. Който има различна сексуална ориентация, има цялата толерантност на обществото. Но децата са друго – те трябва да бъдат оставени да се развиват по божиите закони", допълни Цонев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback