Електронни ваучери: Модерното решение за по-екологичен бизнес

07.08.2024 | 13:56 Редактор: Деси Николова
Електронни ваучери: Модерното решение за по-екологичен бизнес

Новите електронни ваучери за храна са удобно решение за съвременния бизнес, разработено с грижа за природата. Те елиминират необходимостта от печат и разпространение на ваучери на хартия, което намалява въглеродните емисии и екологичния отпечатък на компаниите. В тази статия ще разгледаме екологичните ползи от употребата на електронните ваучери и как те спомагат за опазването на околната среда.

Как работи електронният ваучер?

Електронният ваучер функционира на принципа на хартиените, но с добавеното удобство на дигиталната си форма. Служителите вече могат да използват пластика или виртуална карта за покупката на хранителни продукти, готова храна, безалкохолни напитки или хранителни добавки. Работодателите продължават да имат възможността да зареждат до 200лв ежемесечно на служител без да дължат данъци и осигуровки.

Къде могат да се използват електронните ваучери?

Електронните ваучери могат да се използват в различни търговски обекти в цялата страна, които имат договор със съответния оператор:

Хранителни магазини

Често срещан избор на служителите е да използват ваучерите си при пазаруване в големи хранителни вериги или в най-близкия си супермаркет. Така те могат да подберат продукти за здравословна вечеря, свежи плодове или лакомства за децата. 

Кафенета и ресторанти

Друг често срещан избор е използването на ваучерите в заведенията около дома или офиса - за обяд с колегите, сутрешно или следобедно кафе, или сладко изкушение преди края на работния ден.

Какви са екологичните ползи от електронните ваучери?

Електронните ваучери намаляват екологичния отпечатък на бизнесите, като спомагат опазването на природните ресурси и намаляването на въглеродните емисии. Тук разглеждаме някои от основните екологични ползи:

Намаляване се използваната хартия

Преминаването към електронни ваучери за храна заменя хартиените ваучери, което води до намаляване на употребата на хартия. Производството на хартия е свързано с изсичането на дървета, големи количества вода, енергия, както и употребата на химикали. С използването на физическа пластика или виртуална карта, се намалява потреблението на хартия и отпадъците, свързани с нейното производство и рециклиране. 

Намаляване се въглеродните емисии

Използването на физически карти, изработени от 99% рециклирана пластмаса, като тези на Pluxee, допринася и за намаляване на въглеродните емисии. Производството на продукти от рециклирана пластмаса изисква по-малко енергия, а тяхното изхвърляне е свързано с по-малко вредни вещества, които попадат в природата. Друго основно предимство на електронните ваучери за храна е елиминирането на необходимостта от физически транспорт за редовни доставки на хартиени ваучери до различни локации, което само по себе си води до по-малко въглеродни емисии. Виртуалните карти, при които цялата информация се получава по имейл, а плащанията стават чрез електронни портфейли като Google Pay и Apple pay, са още по-екологично решение.

Спомага за устойчив бизнес модел

Въвеждането на електронни ваучери за храна е стъпка към изграждането на по-устойчив бизнес модел. Компаниите, които преминават към работещи дигитални решения демонстрират отговорност и ангажираност към опазването на околната среда и към отпечатъка, който оставя бизнеса върху нея. Това от друга страна има и положително влияние върху корпоративния имидж и изграждането на една цялостна корпоративна социална отговорност. 

Какви са икономическите ползи от електронните ваучери?

Електронните ваучери запазват добре познатите ползи от досегашните хартиени ваучери, като същевременно добавят и още важни предимства за работодателите. 

Оптимизация на административните процеси

Електронните ваучери улесняват управлението на административните процеси. Работодателите вече не се налага да прекарват часове в приемане на пратки с ваучери съхранение и раздаването им на служителите. Търговците, от друга страна, не се налага да съхраняват хартиените носители, да ги броят и сортират, да ги отчитат и транспортират след това. 

Доволни служители

Служителите също забелязват допълнителни ползи от електронните ваучери. Докато всеки хартиен ваучер за храна имаше зададена точно определена сума, която трябваше да бъде похарчена изцяло, с въвеждането на електронните ваучери това вече е в историята. Сега потребителите могат бързо и лесно да използват своята карта и да платят точната сума, без това да води до неудобство. 

Чрез преминаването към дигитални ваучери за храна, компаниите могат да имат активна роля в опазването на околната среда и допринасянето им към едно по-устойчиво и чисто бъдеще.