fallback

Летните вируси водят до тежки усложнения

Не оставяйте храната от обяд за вечеря на стайна температура

07.08.2024 | 09:17 Автор: Деси Николова

Летните вируси понякога водят до усложнения като менингит, енцефалит и сърдечни проблеми, включително възпаление на сърдечните структури. За това предупреждават здравни експерти и лекари.

Курортите са сред основните места, където можем да се заразим

Бързо развалящата се храна поради високите температури, мръсната вода и липсата на хигиенни навици са основните причини за тези масови летни заболявания, коментират общопрактикуващи лекари.

"Това, което наблюдаваме в момента, са вирусите, които причиняват стомашно-чревни нарушения", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Тя постави акцент върху данните за остри гастроколити и ентероколити.

"Броят им тази година съществено превишава този от миналата или от 3800 случая за същия период тогава, сега са 5600. Една съществена част от тях заемат вирусните заболявания. Да не забравяме и че има бактерии, като салмонелите и патогенната ешерихия коли", уточни тя пред "Труд".

Трябва да спазваме добра хигиена, като измиваме добре ръцете си

"Това са болести, които се предават веднъж с мръсни ръце и втори път, много от храните могат да бъдат заразени и затова на продукти от животински произход трябва добра термична обработка и едно добро съхранение. Не оставяйте храната от обяд за вечеря на стайна температура, защото останали паттогенни бактерии ще се размножат. Така ни грози интоксикация или инфекция", подчерта проф. Христова.

Според нея усложненията се регистрират при рисковите групи - бебета и малки деца, бременни жени, възрастни хора и тези с имунен дефицит.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback