"В София е най-скъпо": Столицата ни ли е най-добрият град за живот след пенсия?

Изследване на международна компания за бизнес решения изненада някои българи

06.08.2024 | 19:16 Редактор: Вяра Димова

София е най-добрият европейски град за живот след пенсия. Това показва изследване на международна компания за бизнес решения. В изследването са взети предвид фактори като пенсионната възраст, средната стойност на наема, наличното свободно пространство, достъпа до здравни услуги, броя на кафенета и дори на фитнесите.

Димитър Василев е пенсионер и от дълги години живее в Берлин. В нашата столица открива спокойствие. 

"В София идваме 3-4 пъти в годината, имам си жилище и сме много доволни от спокойствието, от хармонията, за разлика от Германия", сподели той.

Въпреки това забелязва и проблемите.

"Въпросът с пенсиите е много по-различен от европейските държави. В здравеопазването не е много лесно за хората с пенсия", коментира той.

Други с изненада разбират за класацията, в която София е първенец и категорично не са съгласни с данните.

"В София е най-скъпо. Аз идвам от един френски град, Корсика, бях на почивка, много по-евтино е", каза Маргарита Георгиева.

Според експерти проучването не е достатъчно задълбочено. 

"Има неща, по които България трябва да работи. Не са засегнати всички аспекти на пенсионерите и по тази причина сме излезли на първо място", заяви председателят на асоциацията "Качество на живота" доц. Любен Станев.

"По елементарен критерии се оценява животът на пенсионерите, т.е. това да преброим колко кафета и колко фитнеси има в съответната столица, може би не е най-добрият индикатор", анализира експертът по маркетинг и комуникации в асоциацията "Качество на живота" Албена Чобанова.

Вижте повече в репортажа на Стефан Стефанов.