Традициите на Преображение Господне и за какво се молят миряните

"Дай Бог да се преобразим действително", заяви патриарх Даниил

06.08.2024 | 19:04 Редактор: Искра Ангелова

Православната църква отбелязва Преображение Господне. Празникът е спомен за едно от най-важните евангелски събития.

Началото на празника идва от първите векове на християнството и е свързан с явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици Петър, Яков и Йоан на планината Тавор в Галилея.

На този ден в Светата Литургия се прибавя специален Тропар - "Освещаване на гроздето".

Риба и грозде на трапезата

Богослужението в църквата "Преображение Господне" в столичния кв. "Лозенец", възстановена след бомардировките над София през 40-те години, възглави Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил.

"Дай Бог да се преобразим действително, нашето неверие да се преобразява във вяра, нашата себичност да се преобразява в грижа за човеците. Бог ни е дал тази светлина, нещо, без което не можем да бъдем истински човеци", заяви той.

За вярващите Преображение носи божествена промяна, надежда и възраждане на духа. По традиция след края на службата в двора на църквата беше раздадена боб чорба за здраве и благополучие.

В момента в църквата "Успение Богородично" на столичния площад "Ручей" Мелнишкият епископ Герасим отслужва Архиерейска вечерня с молебен канон към Св. Богородица.

И макар празникът да е част от Богородичния пост, на трапезата може да има риба, като на нея се слага и от осветеното в храма грозде.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.