fallback

Експеримент на Bulgaria ON AIR с рали състезател: Шофьорите не реагират адекватно при висока скорост

Акция "Скорост" ще продължи 11 август

06.08.2024 | 18:41 Автор: Искра Ангелова

Магистрала "Тракия" остана затворена за часове днес заради тежка катастрофа с жертва на входа на Бургас. На този фон от полицията стартираха акция "Скорост" в цялата страна. Тя стартира на 5 август и ще продължи до 11 август.

"Караме колата, която е със задно предаване, много опасна, но и от най-търсените. Експериментът, който правят, е да дрифтят и когато се поднесе в колата, отиват в мантинелата", каза рали състезателят Васил Жеков.

С всеки изминал ден расте числото на загиналите в черната статистика на българските пътища. 94% от всички тежки катастрофи от началото на година са предизвикани поради нарушения от водача. От началото на годината до края на юли са загинали 244 души, а ранените са 4948. Това често се дължи на лошата подготовка и не запознаването с частите на автомобила, смята Жеков.

Какво е необходимо да се промени?

"Когато караме по-бързо, нито един шофьор не е готов да реагира адекватно. Заради това стават тези катастрофи. Високата скорост в момента е опасна, защото никой шофьор не е тренирал със 180 или със 140 км/ч на магистралата. Нашите инстинкти не са тренирани за такава реакция", поясни той.

Според професионалиста шофьорите трябва да бъдат обучени. Необходимо е подобрение както в инфраструктурата, така и в културата на пътя. Жеков се обърна към експериментиращите, които карат с 240 км/ч по българските пътища.

"С 240 км/ч - това е смърт, фатална скорост. Препоръчвам на младите да си пробват колите на обособените за това места, а не на пътищата", апелира рали състезателят.

"Аз на пътя - научи ме да шофирам"

Симеон е от изрядните шофьори, които срещаме на пътя в столицата. Споделя, че се старае винаги да спазва правилата.

"Спазвам скоростта, предимството, Закона за движението по пътищата, спазвам всичко, което зависи от мен, защото останалите участници в движението може да не го правят и да ме вкарат в опасна ситуация", каза той.

А Виктор Георгиев започва сам инициативата "Аз на пътя - научи ме да шофирам", която има за цел да посочи грешките на шофьорите и да даде пример за ограничаване на пътния травматизъм.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback