Сигнал от Helpbook: Има риск от поглъщане на силно отровния оловен миниум

Нанасян е по огради на училища и други обществени сгради

06.08.2024 | 23:00 Редактор: Анисия Иванова
Сигнал от Helpbook: Има риск от поглъщане на силно отровния оловен миниум

Едва ли много от нас са запознати със свойствата на материалите, които се използват в строителството и изграждането на съоръжения, които са в пряк достъп до хората.

Такъв материал е миниумът, чието предназначение е да предпазва метални повърхности, конструкции и съоръжения, изложени на неблагоприятни атмосферни условия.

Практически той е неразтворим във вода, но успешно се разтваря в хидрохлорна киселина, която се съдържа в стомашните сокове на човека. По тази причина миниумът е отровен, ако бъде погълнат.

Точно по този повод ни писа потребител в платформата на Helpbook.info: "На много обществени сгради в столицата преди време е нанасян грунд от оловен миниум и последващо покритие, което сега корозира и има свободен достъп до оловото. Примери за такива обекти: 91 НЕГ, Софийският зоопарк (там масово), Първа английска гимназия, УМБАЛ "Пирогов", Вентилационни шахти на "Цариградско шосе". Оловото в този грунд е силно токсично и представлява сериозен риск при поглъщане, дори в много малки количества. Особено опасно е, когато до него имат достъп деца, какъвто е случаят със зоопарка и училищата. В зоопарка масово посетителите се държат за оловните парапети и ядат чипсове, пуканки и други неща, от които си облизват пръстите. Освен това от парапетите оловото попада под формата на токсичен прах в околната среда и може да се вдиша заедно с обикновения прахоляк. Има спешна нужда от пребоядисване на корозиралите метални конструкции, както и някакъв регистър за потенциално опасните места, тъй като след време пак никой няма да помни къде са точно".

В случай, че забележите около мястото, където живеете или преминавате, нередности от всякакъв характер, можете да подадете сигнал в платформата на Helpbook.info. Ще е от полза да направите снимки и да отбележете точното местоположение или района на нарушението. Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Снимка: Helpbook


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 час
В тази държава всичко те граби, трови, гази, мрази... Стой си вкъщи и не ходи никъде! Сигнализирай за неуместен коментар