fallback

Акция с камери в цялата страна, за да спрем да се избиваме на пътя

Тя ще продължи до 11 август, а камери в цялата страна ще следят за скоростта

06.08.2024 | 13:54 Автор: Беатрис Младжова

Поредна акция на КАТ в цялата страна в опит да се намали черната статистика на загиналите по пътищата ни. Акцията започна вчера, на 5 август, като ще продължи до 11 август.

В нея ще се следи спазва ли се скоростта по пътищата у нас. В цялата страна са поставени камери и са ангажирани всички екипи на "Пътна полиция", които ще следят за спазването на скоростта. 

От началото на годината до края на месец юли на територията на страната са настъпили 3993 тежки катастрофи, при които са загинали 244 души и са ранени 4948 участници в движението по пътищата, а спрямо същия период на миналата година тежките инциденти са с 263 повече, но загиналите са по-малко с 43-ма, ранените са с 20 по-малко. От всички тежки катастрофи 94% са предизвикани поради нарушения от водача.

"За да прилагаме високи скорости, това означава, че ние трябва да сме обучени. Трябва да сме завършили академия някъде, трябвало е да отидем на полигон, където да се покаже колата, ако загуби контрол, как да се реагира. Реално това не го правим, при взимане на шофьорска книжка това не се предоставя", заяви рали състезателят Васил Жеков.

"Масово хората не ходят на училище, за да учат - има физика на колата и когато караме по-бързо, нито един шофьор не е готов да реагира адекватно. Затова стават тези катастрофи. Затова високата скорост в момента е опасна, защото никой шофьор не е тренирал със 180 или със 140 км/ч на магистралата, ако тази кола загуби контрол или някой ти сече пътя, как да реагираш. Нашите инстинкти не са тренирани за такава реакция", настоя той.

При акцията близо 800 000 шофьори ще получат снимки, ако превишат скоростта, това ще се извършва от камерите. Bulgaria ON AIR призовава шофьорите да спазват Закона за движение по пътищата, скоростта за движение и да бъдат внимателни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback