Усилени ремонти и проверки кипят в училищата във Велико Търново

Директорите се надяват, че парите, които отпуска общината, ще стигнат

06.08.2024 | 13:43 Редактор: Искра Ангелова

Малко повече от месец преди старта на новата учебна година започнаха проверки във всички 20 училища в община Велико Търново. Огледите трябва да установят как вървят ремонтите и ще влязат ли наесен децата в обновени класните стаи.

Проверяват се не само вътрешните помещения, но и дворовете, инфраструктурата и прилежащите части.

"Всяко училище извършва дали по-мащабен ремонт или козметичен, но всички работят така, че през есента децата да влязат в обновени и проветрени класни стаи", каза директорът на Дирекция "Образование" - Пенка Игнатова.

Някои училища няма да са готови за старта на учебната година

Изцяло нов покрив има средно училище "Вела Благоева". Той беше отнесен след силната буря и градушка през месец юни.

"Средно училище "Вела Благоева" завърши прословутия покрив. Остава да се продухат воронките, да се види тяхната проходимост от дъждовна вода и започват изграждането на три броя спортни площадки. Друго, което проверяваме, е пропускателния режим в сградите. Знаете, че това е един чувствителен момент, пропускането на външни лица в сградите", коментира главният експерт в община Велико Търново Веселин Станчев.

Ремонти текат навсякъде, но не навсякъде ще приключат навреме

"Ако започнат ремонтите в Езикова гимназия и "Бачо Киро" - да, пак ще има определен дискомфорт, но директорите и на двете училища имат така са направили организацията, че имат възможност и да местят учениците в друго училище, и от крило в крило така, че да вървят ремонтните работи", поясни още Пенка Игнатова.

А директорите се надяват, че парите, които отпуска общината, ще стигнат.

Вижте повече в репортажа.