fallback

Пожарът от Гърция в планината Славянка се разшири и на българска територия

Високопроходими пожарни коли и испански самолети също ще гасят пламъците

06.08.2024 | 08:58 Автор: Елеонора Танева

Пожарът от Гърция в планината Славянка разшири периметъра си на българска територия. Новият фронт е от около 1200 декара, тежки булдозери вече започнаха да правят широки просеки, за да ограничат разпространението на огъня, каза директорът на горското стопанство в Катунци Пламен Поюков.

"Ситуацията се влоши – на 1 км от западния фронт, където бяха ограничили периметъра с противопожарна просека, от гръцка страна навлезе нов пожар в територия с бързо горящи хвойни. От днес разпределяме целия наличен ресурс на два фронта", уточни Поюков.

На изток и север пожарът е низов

Той е обхванал много голяма площ в биорезервата "Алиботуш". Пожарникари, горски служители и военни днес  ще качат  високопроходими пожарни коли, за да направят и водни ивици, с които да ограничат огъня.

"На източния фронт нещата не са по-спокойни, днес ще се опитаме от горната страна заедно с колегите от пожарната служба и военните да направим около 1,5 км водна линия", сподели още директорът на горското стопанство в Катунци пред БНР.

Борба на няколко фронта в Кюстендилско

В гасенето от въздух се включват испански самолети. Очакват се и наши военни хеликоптери.

Край селата Църварица и Илия, в община Невестино, в област Кюстендил, служителите от пожарната служба, Югозападното държавно предприятие, Регионалната дирекция по горите, военни и доброволци също ще продължат борбата с огъня, който е локализиран от четирите му страни. През изминалата нощ на мястото останаха дежурни екипи. Пожарът е обхванал около 1000 декара, от които 500 дка гора, засегната е и земеделска земя.

Локализирани са пожарите в благоевградското село Сенокос; в кюстендилското Църварица; в пернишкото село Чуйпетлово. При трите огнища дежурят пожарникари с техника и горски служители. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback