"Възраждане" търси съдействие от посолството на Русия по случай с арестуван в Гърция българин

Милан Димитров е заплашен от доживотен затвор, ако бъде екстрадиран в САЩ

05.08.2024 | 21:55 Редактор: Елеонора Танева
Руското посолство е обещало съдействие

Депутати от "Възраждане" -търсят съдействие от посолството на Русия в България за казус с наш сънародник, арестуван в Гърция. Милан Димитров е обвинен в търговия на незаконни електронни компоненти, за които по-късно става ясно, че не попадат в списъка на забранените електронни компоненти с военно предназначение, тъй като се оказва, че те не са годни за военни цели.

Народните представители Ангел Георгиев и Емил Янков, Димитър Димитров - баща и Александър Димитров - брат на Милан Димитров, посетиха посолството на Руската Федерация в България. 

"Милан Димитров е българин, който е обвинен и несправедливо задържан в затвор в Гърция с искане от страна на САЩ за екстрадирането му. Обвиненията спрямо него са несъстоятелни, документите по делото му са подписани от секретарка, а не от съдия или прокурор, обвинен е за шпионаж, но в подкрепа на тази теза няма никакви доказателства. 

След като българската държава показа абсолютно бездействие спрямо случая на несправедливо задържания българин, "Възраждане" днес потърсиха съдействие от руското дипломатическо представителство, тъй като Милан Димитров има освен българско и руско гражданство", информират от "Възраждане" 

След срещата става ясно, че руското дипломатическо представителство е запознато с целия случай и са заявили готовност да съдействат, за да може да бъде "произведен един справедлив процес за нашия сънародник, оставен на произвола на американското правосъдие, готово да го осъди на 80 години затвор".

Ангел Георгиев от "Възраждане“ посочва, че преди да бъде потърсено за съдействие дипломатическото представителство на Русия, са проведени редица срещи с представителите на българските дипломатически институции, които по никакъв начин не са се ангажирали със случая, въпреки че Милан Димитров вече втора година лежи в гръцки затвор, заплашен да бъде екстрадиран в САЩ, очаквайки го доживотен затвор.

Снимка: Пресцентър на "Възраждане"