Жълт код за бурен вятър във вторник, задават се гръмотевични бури

Горещи дни идват след това

06.08.2024 | 06:00 Редактор: Деси Николова

Жълт код за опасен вятър е обявен за някои части на България за вторник. Той е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, за части от областите във Велико Търново, Русе, Габрово, Търговище и Сливен. Около и след обяд вятърът от северозапад ще се усили. Очакваните пориви са до 86 км/ч.

Временно захлаждане

Денят ще започне с минимални температури в страната от 16 до 21 градуса, по морето до 22 градуса. Преди обед ще бъде слънчево, а следобед облаците ще се увеличават от запад и над страната ще преминава облачна вълна. Следобед ще има валежи и гръмотевици, главно в Южна България. Очакваните количества валежи са от 2 до 5 литра на квадратен метър, с възможност за градушки, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

През нощта облаците ще достигнат до Черноморието, а около полунощ в Добруджа ще има гръмотевици. Максималните температури в страната ще са от 29 до 35 градуса, в Сандански до 37 градуса, а по Черноморието до 31-32 градуса.

Времето не е много подходящо за почивка на море

Над Черноморието преди обед ще бъде малко облачно и ветровито. Следобед облачността ще се увеличи с гръмотевици и валежи, главно по северното крайбрежие. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 29 до 32 градуса. Вятърът ще бъде слаб до умерен от югоизток със скорост до 30 км/ч. Температурата на морската вода ще бъде 28 градуса по северното крайбрежие и 28-29 градуса по южното. Вълнението по северното крайбрежие ще бъде слабо с височина на вълните до 1,5 метра, а по южното също слабо с височина на вълните до 1,5 метра. През следващите дни вълнението ще се усили.

Над планините ще има разкъсана облачност, по-значителна над Родопите и източна Стара планина. Вятърът по високите части, над 2500 метра, ще бъде умерен от северозапад със скорост до 40 километра в час. Максималните температури за деня на височина над 2500 метра ще бъдат около 12-14 градуса, а на 1500 метра - от 20 до 22 градуса.

Задават се нови жеги

В сряда и четвъртък започва продължителен сух период с горещо време и дневни температури от 34 до 40 градуса. Най-горещо ще бъде в края на седмицата, от петък до неделя, когато се очаква температурите в южните райони да надвишат 42 градуса.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: pixabay