fallback

Търси се премиер: Списъкът, от който може да избира Радев, се скъсява

Президентът ще провери дали някой не е променил позицията си от пролетта

05.08.2024 | 18:35 Автор: Деси Николова

За да назначи служебен премиер, президентът трябва да разгърне така наречената "домова книга" - списъкът, който по новите промени в Kонституцията определя кой може да бъде назначен за служебен министър-председател.

"Списъкът с възможните министър-председатели, така наречената "домова книга", става все по-къс и разбира се частично се обнови с избора на госпожа Рая Назарян за председател на Народното събрание", каза президентът Румен Радев.

Наред с шефовете на БНБ и Сметната палата, с омбудсмана и заместниците на всички изброени, вариант за служебен премиер е и председателят на парламента. Миналата седмица в Народното събрание се разрази скандал - спекулации твъдяха, че политически сили, заедно с представители на президента, кроели планове как да свалят Назарян от поста, за да дадат на Радев различен вариант за премиер.

"Искам да използвам случая да ви питам и да ви помоля да дадете повече информация дали представител на президентската институция е участвал на ваши партийни сбирки", попита Радев ИТН.

"Не, дори се изненадвам, че някой е казал нещо подобно", категоричен бе в отговора си Тошко Йорданов.

И още миналата седмица след развихрянето на скандала, Рая Назарян обяви, че няма намерение да приема да става служебен премиер. Въпреки това, няколко часа след като получи неизпълнения мандат Румен Радев разговаря с нея на "Дондуков" 2. 

"Тя е единственият потенциален кандидат за премиер, с когото не съм обсъждал възможностите за съставяне на правителство. С всички други вече съм говорил, но ще ги чуя", каза Радев.

"Ярки политически фигури няма да допринесат нито за добрия тон, нито за добрия диалог, нито ще повишат доверието в политиците и избирателната активност", каза Назарян.

Радев ще разговаря и с останалите възможни служебни премиери, за да провери дали някой не е променил позицията си от пролетта.

Очаква се президентът да обяви и датата на поредните предсрочни парламентарни избори.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback