fallback

17 пожарни и хеликоптер гасят българо-гръцката граница

Изпратихме шведските самолети, които облитаха района

05.08.2024 | 16:41 Автор: Елеонора Танева

Продължават гасителните действия на българо-гръцката граница. Огънят се развива само на източния фронт, на място има 17 пожарни автомобила, пожарникари, военнослужещи, доброволци, ловци, булдозери. Продължават и облитанията, като част от тях бяха извършени от двата шведски самолета, преди да отпътуват.

Сутринта в действията на място се включи и хеликоптер на Министерството на отбраната. В следобедните часове в гасенето се присъединиха и испанските самолети.

Шведските екипи, които в продължение на няколко дни с помощта на специализирани самолети се включиха активно в гасителните действия на пожарите, възникнали на територията на страната, бяха изпратени на кратка церемония. 

"Навременната помощ е безценна. България винаги ще е насреща, ако Швеция има необходимост от подкрепа" - с тези думи заместник-министърът на вътрешните работи Тони Тодоров и главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев изразиха признателността на политическото и професионално ръководство на МВР към екипажите на двата самолета на Кралство Швеция.

В отговор шведските партньори споделиха, че готовността им за тази мисия е продиктувана и от спомените им за навременната помощ, която страната им е получила преди години при възникнал тежък пожар.

От МВР съобщиха, че е локализиран пожарът в благоевградското с. Сенокос - започнал в сухи треви и храсти в района на населеното място и навлязъл по-късно в борова гора, в кюстендилското село Църварица - засегнал смесена гора и локализиран на площ около 1000 дка, от които 500 дка иглолистна гора,  и пернишкото село Чуйпетлово – засегнал около 100 дка сухи треви и храсти.

При трите огнища на дежурство остават пожарникари с техника и горски служители.

Снимки: Пресцентър на МВР

fallback
Още от България
fallback