fallback

Депутати от ДПС (без Пеевски и група) подкрепиха ощетени от "френската безработица"

"Има дискриминационен елемент в цялата тази ситуация", каза Ахмед Вранчев

05.08.2024 | 16:12 Автор: Искра Ангелова

Народните представители от ДПС (без Пеевски и група) Ибраим Зайденов и Ахмед Вранчев подкрепиха мирния протест, организиран днес от граждани от гоцеделчевския район, против скорошните промени в Закона за социалното осигуряване, по известен като "френската безработица".

"Нашата борба ще продължи. Нашият апел е да се защитят правата на тези трудолюбиви хора. Политиците, държавниците в България, трябва да разберат, че тези пари влизат в българската икономика. Има дискриминационен елемент в цялата тази ситуация. Ако този закон касаеше София, Варна, Пловдив, едва ли другите политически партии щяха да правят подобни предложения. Понеже касае гоцеделчевския регион променят закона. Ние имаме права и има и регламент 883 на ЕП, който ни дава тези правомощия. Ние отиваме да работим сезонна работа в Европа, връщаме се и имаме право на обезщетения", каза по време на протеста Ахмед Вранчев.

"Ние като народни представители от ДПС (без Пеевски и група) застанахме категорично зад исканията на народа и ясно се противопоставихме, внасяйки предложение между първо и второ четене за запазване на досегашния режим! Народните представители се избират от народа, за да защитават правата им! И ние няма да се откажем! Днес сме тук - солидарни с исканията на протестиращите и всеки път щом някой дръзне да погази правата им, ние ще застанем твърдо и безапелационно зад българските граждани! Затова призоваваме Президента на Р България да наложи вето на този закон", написа в социалните мрежи Ибраим Зайденов.

Протестиращите от района са основно хора, които отиват в Западна Европа на сезонна работа в земеделието. Те упрекват българската държава, че умишлено им бавят процедурата за оформянето на документите от трудовата борсата за социално обезпечаване поради прекратяване на трудовия договор от чуждестранния работодател. Според протестиращите това бавене е умишлено, за да може да се приеме промяната на закона, според който обезщетението вече ще се плаща не по европейските, а според променените български правила.

Снимка: Пресцентър на ДПС

fallback
Още от България
fallback