fallback

Отиваме на избори: ИТН върна третия мандат за кабинет неизпълнен

Президентът Румен Радев покани Рая Назарян на разговори

05.08.2024 | 12:15 Автор: Вяра Димова

Спиралата от избори без резултат продължава да се се завихря и това вече не само предизвиква раздразнение, но и отключва редица деструктивни процеси, отчуждение на гражданите от демократичния механизъм на изборите, а дори и съмнения в парламентаризма като ефективна форма на функциониране на държавата. Решението на тази политическа криза е в ръцете на политическите партии. Това заяви президентът Румен Радев пред представителни на "Има такъв народ" (ИТН).

"Апелирам за съдържателен политически дебат и честна игра в следващите седмици, в противен случай сме обречени да повтаряме процедури, в които все повече хора не виждат смисъл", допълни държавният глава.

"Ние благодарим за доверието, че връчихте третия мандат на нас. Ако има позитивизъм в това, което се случи е, че ние разговаряхме с всички политически партии, без една. постави се основа на чуваемост. Установихме, че няма особени различия при цените на страната. Политическата мъдрост не стигна в една партия да вземе решение. Връщаме ви мандата неизпълнен", каза Тошко Йорданов.

Президентът Радев обяви, че предстои да назначи служебно правителство.

"Списъкът с т.нар. става още по-къс. Частично се обнови с избора на г-жа Рая Назарян за председател на НС. Тя е и единственият потенциален кандидат за премиер, с когото не съм обсъждал възможностите за правителство. Ще я поканя още днес да проведем този разговор. С всички други съм говорил, но ще ги чуя, за да разбера дали има промяна в тяхното становище. Помните, те категорично отказаха да приемат поста министър-председател. Ще продължавам стриктно да се придържам към повелите на Конституцията, но и напомням, че последните промени драстично ограничиха периметъра ми на действие", допълни държавният глава и попита ИТН дали представител на президентската институция е участвал на сбирки на партията.

"Не, изненадвам се, че някой е казал нещо подобно", отговори Йорданов.

fallback
Още от България
fallback