България въвежда задължителна дезинфекция на автомобилите на всички ГКПП-та

Заради риска от чума по дребните преживни животни

04.08.2024 | 17:26 Редактор: Тодор Петров
Въвеждат нови мерки.

От утре в България се въвежда задължителна дезинфекция на автомобилите на всички гранични пунктове. Мярката е превантивна заради откритите в Северна Гърция огнища на чума по дребните преживни животни.

Това стана ясно на извънредно заседание на областната епизоотична комисия в Кърджали с участието на заместник-министъра на земеделието Деян Стратев и директора на Българската агенция по безопасност на храните Светлозар Патарински.

За намерението на българските власти са изпратени уведомителни писма до всички съседни държави.

Към момента заразното заболяване не е открито на наша територия и целта е да не се допусне смесване на стадата през граничната бразда.

Затова в района на Кърджали ще бъдат взети превантивни мерки, каза заместник-министърът на земеделието Деян Стратев: "Клинични прегледи ще си провеждат на дребните преживни в двете общини -  Кирково и Крумовград, и ще се свика Общинска епизоотична комисия."

Собствениците на овце и кози трябва много добре да бъдат запознати със ситуацията, съобщи БНР.

Огнища на чума са открити в две ферми в района на Драма и Комотини в Северна Гърция. До момента са заболели 37 животни, а 14 000 са били умъртвени. Според гръцките власти няма опасност за общественото здраве.

Снимка: БГНЕС