fallback

ИТН връща утре на Румен Радев неизпълнен третия мандат

Лидерът на партията Слави Трифонов обясни ситуацията

04.08.2024 | 15:17 Автор: Тодор Петров

"Има такъв народ" (ИТН) ще върне неизпълнен третия мандат за правителство на президента Румен Радев утре. Това съобщи лидерът на партията Слави Трифонов в публикация във Facebook. 

В нея той обобщи срещите, които ИТН проведе с политическите сили в търсене на подкрепа за реализирането на последния мандат и съставянето на кабинет. По думите му, въпреки че е имало съвпадение на приоритетите, ot ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са отказали подкрепа. Той определи това като глупаво и безотговорно. 

"От проведените разговори стана ясно, че между нас и пет политически субекта – независимите депутати около Николай Марков, независимите депутати от ДПС около Джевдет Чакъров, БСП, ППДБ и ГЕРБ има пълно съвпадение на приоритетите, задачите, целите и начините на тяхното изпълнение. Въпреки това, въпреки липсата на разминавания, въпреки постоянното говорене на всички тях за отговорност, държавност и осъзнаване на простичкия факт, че е по-добре да има редовен кабинет, а не страната да отиде на поредните предсрочни избори, въпреки това - две от тези политически структури отказаха да ни подкрепят. При положение, че нямаме различия, тази постъпка изглежда напълно глупаво и безотговорно. И то е така – глупаво и безотговорно", пише Трифонов. 

Кой и защо не иска кабинет сега?

"Тези политически субекти са ППДБ и ГЕРБ. ППДБ се скриха зад ръководните си органи и отказаха да дадат ясен отговор. Защо? Вероятно заради политическото късогледство на единия партньор в тяхната коалиция, който продължава да се изживява като самодостатъчен. А ГЕРБ, въпреки разума и практицизма на експертите в тази партия, не успя да избяга от зависимостите на Бойко Борисов. Да ви припомня, че единствената парламентарна група, която искаше веднага избори бе групата на ДПС начело с Делян Пеевски. Е, Бойко Борисов изпълни желанието на Делян Пеевски и изпрати страната на поредните предсрочни избори", подчертава Трифонов. 

На 5 август, понеделник, в 12:00 часа на "Дондуков" 2 държавният глава Румен Радев ще приеме представителите на парламентарната група "Има такъв народ", на която бе възложено да посочи кандидат за министър-председател, съобщиха малко по-късно от президентската институция.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback