ИТН връща утре на Румен Радев неизпълнен третия мандат

Лидерът на партията Слави Трифонов обясни ситуацията

04.08.2024 | 15:17 Редактор: Тодор Петров
Слави Трифонов каза защо се стигна дотук.

"Има такъв народ" (ИТН) ще върне неизпълнен третия мандат за правителство на президента Румен Радев утре. Това съобщи лидерът на партията Слави Трифонов в публикация във Facebook. 

В нея той обобщи срещите, които ИТН проведе с политическите сили в търсене на подкрепа за реализирането на последния мандат и съставянето на кабинет. По думите му, въпреки че е имало съвпадение на приоритетите, ot ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са отказали подкрепа. Той определи това като глупаво и безотговорно. 

"От проведените разговори стана ясно, че между нас и пет политически субекта – независимите депутати около Николай Марков, независимите депутати от ДПС около Джевдет Чакъров, БСП, ППДБ и ГЕРБ има пълно съвпадение на приоритетите, задачите, целите и начините на тяхното изпълнение. Въпреки това, въпреки липсата на разминавания, въпреки постоянното говорене на всички тях за отговорност, държавност и осъзнаване на простичкия факт, че е по-добре да има редовен кабинет, а не страната да отиде на поредните предсрочни избори, въпреки това - две от тези политически структури отказаха да ни подкрепят. При положение, че нямаме различия, тази постъпка изглежда напълно глупаво и безотговорно. И то е така – глупаво и безотговорно", пише Трифонов. 

Кой и защо не иска кабинет сега?

"Тези политически субекти са ППДБ и ГЕРБ. ППДБ се скриха зад ръководните си органи и отказаха да дадат ясен отговор. Защо? Вероятно заради политическото късогледство на единия партньор в тяхната коалиция, който продължава да се изживява като самодостатъчен. А ГЕРБ, въпреки разума и практицизма на експертите в тази партия, не успя да избяга от зависимостите на Бойко Борисов. Да ви припомня, че единствената парламентарна група, която искаше веднага избори бе групата на ДПС начело с Делян Пеевски. Е, Бойко Борисов изпълни желанието на Делян Пеевски и изпрати страната на поредните предсрочни избори", подчертава Трифонов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR