fallback

Протестиращи блокираха пътя Велико Търново – Свищов заради безводие

Проблемът в село Хаджидимитрово е от над 30 години

04.08.2024 | 14:02 Автор: Деси Николова

Протестиращи блокираха за час пътя Велико Търново – Свищов заради безводие. Десетки жители на свищовското село Хаджидимитрово затвориха пътната артерия. Селото е на воден режим от години, като в някои къщи няма вода вече 20-и ден.

Проблемът с нередовното водоподаване в свищовското село Хаджидимитрово е на над 30 години, разказват местните жители. Това лято обаче положението става нетърпимо.

"Отглеждаме домати, краставици, салати, лук, репички и като нямаме вода, нямаме продукция - всичко заминава, всичко изгаря! Всичко изсъхва", каза зеленчукопроизводител от региона.

Преди три дни амортизираният водопровод в селото отново аварирал и на улицата тече чиста вода.

"Избива тръбата за питейната вода, идва ВиК - ровят, ровят, ровят. Канализацията върви в чистата вода, тя сега е спряна, защото е била незаконна", разказа жител на селото.

Според местните, институциите си прехвърлят топката. Затова предприеха крайна мярка и блокираха пътя Велико Търново - Свищов. 

"Ако не се предприемат мерки, следващият протест ще е безсрочен, докато институциите не дойдат да си свършат работата", заяви един от протестиращите.

През 2018 година е подменена част от ВиК мрежата в Хаджидимитрово.

От ВиК "Йовковци" заявиха, че проблемът е с намаления дебит на местните водоизточници и че мрежата е остаряла и аварира често.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback