fallback

България е на второ място след Кипър по горски пожари през 2024 г. (+ВИДЕО)

На този фон сложна остава обстановката в страната

04.08.2024 | 13:36 Автор: Деси Николова

България е в челната класация по горски пожари в Европа след Кипър. Тревожните данни са на Европейската информационна система за горски пожари. На този фон, сложна остава обстановката в страната. Продължава битката с огъня в планината Славянка на българо-гръцката граница и в село Сенокос, община Симитли. Овладени са пожарите в планините Пирин и Витоша.

Продължава гасенето на пожара в граничната планина Славянка. И днес освен служители на Югозападното държавно предприятие, екипи на пожарната, военни и доброволци, в гасенето се включат и двата самолета от Швеция. Пожарът над симитлийското село Сенокос е локализиран. Опасността от ново разпалване на огнищата високо в Пирин все още не е отминала.

На този фон България е на второ място след Кипър по горски пожари през 2024 г. Основните причини за огъня в горите у нас са небрежност, палеж, естествени и неизвестна причини. Все още гори пожарът на територията на община Невестино въпреки проливния дъжд, който се изля в района. 

Над пернишкото село Чуйпетлово вчера горя пожар. Заради сложността на терена, работата на огнеборците бе затруднена. Огънят, в чието гасене се включи и хеликоптер, е овладян. В Малешевска планина в района на село Микрево ситуацията е спокойна. Три екипа на пожарната следят терена. 

На Връх Синаница, където снощи мълния предизвика пожар, екип от Националният парк "Пирин" следи ситуацията. Има готовност да се реагира при нужда, посочват още от Областната администрация.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback