ГЕРБ с категорично "не" към ИТН - какво следва?

По време на преговорите не липсваха политически престрелки

03.08.2024 | 19:00 Редактор: Деси Николова

България отива на нови парламентарни избори. Такава е прогнозата след последната среща на "Има такъв народ", в търсене на политическа подкрепа за правителство с третия мандат. Разговорите днес бяха с ГЕРБ-СДС. Срещата започна с един въпрос:

"Какво е отношението на ИТН към участието в мнозинство, което има за цел да преподреди домовата книга чрез свалянето на председателя на Народното събрание", попита Росен Желязков.

А поводът за въпроса е информация, че вчера от "Има такъв народ" са провели закрита среща с всички партии, без ГЕРБ-СДС, на която са обсъдили свалянето от поста на председателя на парламента – Рая Назарян. 

"Единственото, което прави "Има такъв народ" в момента, е да се опитва да убеди останалите политически партии за необходимостта от реализацията на третия мандат с широка парламентарна подкрепа", написа Слави Трифонов в социалните мрежи.

А в залата днес не липсваха политически престрелки. След близо 3 часа разговори по различни политики стана ясно – подкрепа от ГЕРБ-СДС за правителство с мандат на ИТН – няма да има. Една от причините – не може да се гарантира стабилно мнозинство. 

А експерти вече прогнозират – всичко това означава, че ни очакват нови предсрочни избори.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.