"Без корени" - творческата лаборатория на кукления театър в Стара Загора

Целта на проекта е да провокира младите творци да развихрят въображението си

03.08.2024 | 14:00 Редактор: Тодор Петров

Театърът като научен експеримент - не само е възможно, но и резултатите са впечатляващи. "Без корени", но вече пуснала корени. Такава е творческата лаборатория на старозагорския куклен театър. 

Провежда се за 13-и път, а тази година три екипа, предварително избрани на кастинг, работят по темата. 

"Единият екип се занимава с темата за емигрантите, другият - със зависимостите като начин на обезкореняване, а третият изследва връзката на човека с Бога", каза режисьорът Веселка Кунчева.

Организирани са срещи със специалисти по зависимости и работа с бежанци, които представят в дълбочина спецификата на темите. Материалите на трите екипа са куфари, перли, стълби, пясък и катран. 

"Нашата основна задача е да накараме тези млади творци да изпитат удоволствие от експеримента, да се научат да боравят с материалите като образи и метафори, да могат да ги използват на сцената", заяви сценографът Мариета Голомехова.

Целта на проекта е да провокира младите творци да развихрят въображението си. Проектът е финансиран по програма "Култура" на община Стара Загора. А финалът на инициативата е тази вечер в 19:30 часа.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.