fallback

ГЕРБ-СДС отказа подкрепа на ИТН за кабинет и по всяка вероятност отиваме на избори

Деница Сачева обяви категоричната позиция на коалицията

03.08.2024 | 13:40 Автор: Тодор Петров

"Има такъв народ" (ИТН) проведе и последната политическа среща в търсене на подкрепа за съставяне на кабинет с третия мандат. Разговорите днес бяха с коалицията ГЕРБ-СДС. След нея стана ясно, че те няма да дадат подкрепа за третия мандат и по всяка вероятност отиваме на избори през октомври.

"Имаме подкрепата на 66 депутата за съставяне на правителство, малко под 40 е групата на ПП-ДБ, които ще питат техните ръководни органи как да постъпят. От вас зависи дали ще се ходи на избори", заяви Тошко Йорданов от ИТН.

"Най-голямото доверие на тези избори беше дадено на нас. Всякакъв опит да се прави кабинет, без да са спечелени избори, е равностойно на преврат. Независимо дали говорим за редовен или за служебен кабинет. Властта се дава от хората, тя не може да бъде обект на инженеринг", категорична бе Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

От ГЕРБ-СДС нямат увереност, че от юни насам има съществена промяна в обстоятелствата, която да налага промяна в позицията им, че правителство може да има само с първия мандат.

"Няма да прекрачваме граници, а ще градим мостове, защото следващите избори трябва да са последните предсрочни за страната ни. Упражняването на власт трябва да произтича от народа", подчерта Сачева.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback