fallback

РИОСВ с данни за замърсяването на въздуха в Пловдив от пожара на депото в Цалапица

Не се отчитат превишения на средноденонощните норми по показател фини прахови частици

03.08.2024 | 09:45 Автор: Тодор Петров

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) информира гражданите, че в двата пункта за следене качеството на атмосферния въздух в града не се отчитат превишения на средноденонощните норми по показател фини прахови частици (ФПЧ10) за 2 август 2024 година. 

Данните се следят непрекъснато заради възникналия пожар в Регионалното депо за неопасни отпадъци в землището на с. Цалапица и преноса на въздушни маси оттам към Пловдив.

Към днешна дата има достатъчно данни да бъде генерирана средноденонощната стойност по показател фини прахови частици (ФПЧ10) за изминалото денонощие на 2 август 2024 година.

За автоматична измервателна станция (АИС) „Каменица“ измерената средноденонощна стойност по показател ФПЧ10 е 39  µg/m3, а за АИС „Тракия“ – 45 µg/m3, което е под нормата за опазване на човешкото здраве 50 µg/m3.

През изминалото денонощие изнасяните стойности пред обществеността от страна на екоинспекцията за концентрации на прах в атмосферния въздух бяха средночасови, което не позволяваше те да бъдат сравнявани със средноденонощната норма и респективно да бъде направена окончателна оценка.

РИОСВ – Пловдив продължава да следи замърсителите в атмосферния въздух след пожара и през следващите дни и има готовност да информира гражданите и останалите институции в случай на регистриране на завишени стойности.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback