Пожарът в Сенокос: Огънят изпепели къщи и гори, стотици остават евакуирани

Огнената стихия край полигон "Корен" е ограничена

02.08.2024 | 18:40 Редактор: Вяра Димова

Обявиха бедствено положение в община Симитли заради големия пожар, който изпепели къщи и наложи евакуацията на десетки от село Сенокос. С още две активни огнища се борят пожарникари, военнослужещи и доброволци в благоевградска област. 

Няколко изгорели къщи, изпепелени гори и стотици евакуирани. Това е равносметката до момента от битката с огнената стихия в село Сенокос, община Симитли. С верижна техника се правят просеки. Организират се доброволчески екипи, които се включват на смени в гасенето. Апелът към тях е да са добре екипирани, да носят мотика или лопата.

Още две активни огнища остават, за да бъде овладян напълно пожарът в Малешевска планина между селата Цапарево, Кърпелево и Гореме. Работата на огнеборците е възпрепятствана от труднодостъпния терен и по-силните пориви на вятъра в следобедните часове. На терен работят над 150 пожарникари, доброволци и военнослужещи. В борбата с горския пожар се включи и летателна техника.

"Там ще работят двата самолета на колегите от Кралство Швеция. Няма опасност за населените места. Хубавото е, че постепенно овладяваме фронтовете на тези три големи пожара. А именно - този, който е на българо-гръцката граница, този, който е в община Струмяни и този, който е в село Сенокос", съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

В Хасковска област хеликоптер, военнослужещи, пожарникари и доброволци гасиха пожара, възникнал на военния полигон "Корен" край хасковското село Елена. Пламъците възникнаха вчера при учение на военните и обхванаха над 4 000 декара, по-голямата част от които гора. Пожарът е ограничен и се очаква в следващите часове да бъде напълно потушен.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС