fallback

Екип на Bulgaria ON AIR влезе в сметището на Цалапица: Пламъците обхванаха около 15 дка

Започва прокурорска проверка за обгазяването на Пловдив

02.08.2024 | 18:37 Автор: Беатрис Младжова

Започва прокурорска проверка за обгазяването на Пловдив и селищата около депото за отпадъци в Цалапица. Димът от горящия боклук буквално задуши цялата околност. Здравните власти препоръчаха на хората да затворят прозорците и да се движат с маски. А сметището още тлее.

Екип на Bulgaria ON AIR успя да влезе там, където все още тлеят огнища. Пожарни коли и тежка техника работят на терен. Пламъците са обхванали площ от около 15 декара. Жителите на Цалапица са били принудени още от снощи да затворят прозорците си заради задушлива миризма. 

"Има тежък мирис, усеща се пушека от сметището. Вчера беше усилено, пускахме си климатиците, защото пушекът беше много голям", каза жител. 

Силна миризма се е усетила и в някои квартали на Пловдив. 

"Сутринта около 8 часа, беше задушлива миризмата, затворих всички прозорци вкъщи", каза друг жител.

Властите излязоха с препоръки към местните.

"Препоръчва се затваряне на прозорците, а по-чувствителните хора, бременните, сърдечноболните и малките деца да останат в затворени пространства. Останалите граждани да излизат навън с маски", коментира директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров.

В Пловдив е създаден кризисен щаб. Оказа се че сутринта е било регистрирано завишаване на фините прахови частици. Стигнало се е до 7 пъти над нормата. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback