fallback

Милена Милотинова: Премиерът в Скопие не иска Коридор 8, защото ще свърже хората от България и РСМ

"И Албания настоява жп линия да се изгради", каза журналистът

02.08.2024 | 18:25 Автор: Толя Стоянова

Премиерът в Скопие не иска Коридор 8, защото ще свърже хората от двете страни на границата. Управляващите политици в Скопие ги плаши именно свързаността с България, защото когато се изгради Коридор № 8, и има транспортна свързаност, хората от двете страни на границата много повече ще контактуват, много повече истини ще откриват, които официално политиците в Скопие премълчават. Това заяви журналистът Милена Милотинова, автор и водещ на предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Освен ЕС и България, също и Албания настоява жп линия да се изгради", обясни Милотинова пред БНТ.

"България през годините активно е лобирала за европейски средства за Коридор 8, но не само за българските участъци от транспортния жп коридор, но и за тези в РСМ. Това е важен европейски коридор, не е български проект", заяви създателят на филма "Само защото бяха българи".

Става въпрос за 88-километрова отсечка в източната част на РСМ, на която премиерите Димитър Ковачевски и Гълъб Донев дадоха старта през 2022 година, припомни водещата. Тя попита защо сега, когато по първите два участъка има проведени процедури и работата е започнала, новият премиер Мицкоски не иска да довърши последните 23 км от тази 88-километрова отсечка и иска да замени този проект с проекта, който свързва РСМ с Белград.

"Договорите и международните ангажименти трябва да се спазват. Не може всеки нов премиер да търси ревизия за постигнати вече договорености. Така е и с Преговорната рамка с ЕС и двустранния договор между София и Скопие", посочи Милотинова.

Тя коментира, че с нежеланието си да изгражда Коридор 8, премиерът в Скопие нарушава както чл. 7 на Договор с България от 2017 година, така и Протоколите към него от 2019 и 2022 година (а и Договорът, и Протоколите са част от Преговорната рамка, както потвърди и говорител на ЕК веднага след изборите в Скопие). Отделно от Договора и Протоколите, нарушават се и Меморандумът за разбирателство между България, Албания и РСМ от 2021 година, съвместната декларация между Алабния, РСМ, България и Италия от 2023 година, както и Декларацията на Срещата на върха на НАТО преди седмици. Тук става въпрос и за военната свързаност, каза Милотинова и припомни, че РСМ е член на НАТО.

На въпрос дали като влезе РСМ в ЕС, всички граждани на страната ще си скъсат българските паспорти, защото са ги взели само за да могат да пътуват в Европа, както твърди премиерът Мицкоски, Милотинова отговори:

"Нека припомним на г-н Мицкоски, че тези 120 000 македонски българи, които са получили български паспорти, са ги получили защото са доказали с документи българския си произход - представили са документи на родителите, на бабите и дядовците си, че са българи. Освен това са направили и волеизявление какви точно се чувстват. Има и още няколко десетки хиляди, които чакат българско гражданство със същите подадени документи и волеизявление".

fallback
Още от България
fallback