fallback

ИТН виждат реален партньор в лицето на "Възраждане"

Остават различията за членството в НАТО

02.08.2024 | 15:36 Автор: Толя Стоянова

"Има такъв народ" (ИТН) разговаря с "Възраждане" в търсене на подкрепа за третия мандат. И двете парламентарни групи намериха допирни точки по темата с референдумите, но остават различията за членството в НАТО и военните бази на съюзниците у нас. Срещата продължава вече втори час.

От ИТН са категорични, че във "Възраждане" виждат реален партньор, с много общи съответствия в сферата на енергетиката, референдумите, образованието и здравеопазването. Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че гледат на третия мандат повече като на национална отговорност, а не като на партийна задача.

"Отговорността е на парламента да постави първите крачки за излизане от тази криза. Няма на кой и зад кой да се скрием, няма кой друг да обвиним. Включително резултатите от изборите са такива, каквито са, благодарение на неработенето на депутатите за национални цели, а за някакви лични партийни пристрастия, като се опитваме в тези срещи да надскочим партийните си цели и да търсим общите неща", каза Йорданов, цитиран от БНР.

По отношение на избора на главен прокурор, от ИТН искат пряко избиране, а "Възраждане" - пълното му премахване.

"За това, което ни различава - да питаме българския народ и той да се произнесе. Ние нямаме проблем, ако българският народ се произнесе и каже "да влезем в Еврозоната" веднага, ни ще влезем, защото това е гласът на народа. Ако каже българският народ, че няма проблем да останем в НАТО - ще сме в НАТО. Или като каже, че трябва да имаме военни бази - ще има бази. Това е разликата между вас и самообявилите се за десни, защото те нямат сила да застанат и да искат референдум, а вие нямате проблем да има референдум с тези неща", заяви депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback