От Helpbook: Собственици поставят камери в нарушение на закона

Ако видите нередност, подайте сигнал в платформата и изпратете снимки

02.08.2024 | 22:20 Редактор: Анисия Иванова
Камери в нарушение в софийски квартали.

С масовото навлизане на видеонаблюдението във всички сфери на живота ни все по-актуален става въпросът за защитата на неприкосновеността на личността и личния живот. Чрез записи от видеонаблюдение всеки може да бъде идентифициран по безспорен начин и е действие по обработване на лични данни. Право да се извършва видеонаблюдение имат търговци или юридически лица, както и такива, които извършват охранителна дейност, също и държавни институции. Във всички останали случаи видеонаблюдение може да бъде извършвано само при наличие на нормативно основание или при изрично съгласие на заснетите лица.

В тази връзка зачестиха сигналите, постъпващи в платформата на Helpbook.info, и днес ще ви запознаем с някои от тях:

"Сигналът се подава във връзка с поставена камера на жилищна сграда, обитавана от няколко семейства, които са съсобственици на имот в с. Рибарица.

Въпросното видеозаснемане е 24/7 в денонощието. Проблемът е, че не се заснема само имотът на собственика, който я е поставил, а заснема и части от останалите имоти, на които собствениците не са съгласни.

В имота има движение, разхождат се деца, които също биват заснемани, навлиза се в личното пространство на всички обитатели. Не сме наясно въпросното видеонаблюдение има или няма звук, нещо, с което също не сме съгласни и нарушава правата ни.

Снимат се обитателите и на имота в съседство, против волята им, включително и децата. От наша страна има две устни молби за промяна местоположението на камерите, но реакция няма. Моля, вземете отношение въпросното видеонаблюдение да бъде преместено, насочено, без звук и да заснема само и единствено частите от имота на собственика, който ги е поставил".

"Пред заведение в ж.к. "Разсадника - Коньовица" има монтирани 4 броя камери за видеонаблюдение, които са в нарушение на Регламент (ЕС) 2016/679 и заснемат абсолютно неправомерно в района и в пълен противовес на нормативната уредба. С оглед нарушаване правото на личен живот на живущите, моля за незабавни действия за премахването им и санкциониране на виновните за това лица", пише в сигнала.

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Снимка: HelpBook