fallback

МВнР спира временно заявленията за визи и за български лични документи

Преустановяването ще е за периода от 9 до 18 август

02.08.2024 | 13:21 Автор: Вяра Димова

Министерството на външните работи (МВнР) временно спира издаването на визи и български документи за самоличност - паспорт и лична карта.

От там съобщават, че това се дължи "на мащабен проект, предварително съгласуван с всички отговорни институции в България и ЕС, включващ внедряване и пускане в експлоатация на нова версия на Национална визова информационна система (НВИС)".

"Технологичното изпълнение на дейностите налага временно преустановяване на работата с настоящата система в периода 9-18 август 2024 г. Поради това в този период в консулските служби на българските дипломатически и консулски представителства ще бъде преустановен приемът на заявления за визи и за български документи за самоличност - паспорт и лична карта.

Ще бъдат въведени компенсаторни мерки, които ще позволят от 9 до 18 август да бъдат издавани временни паспорти и да се прави заверка на пълномощни и декларации в спешни и хуманитарни случаи, напр. форсмажорни обстоятелства, природни бедствия, неотложно пътуване, свързано с болест или смърт на близък член на семейството, случаи на пътуване на непълнолетни деца.

Гражданите, които имат записани часове за подаване на заявления за издаване на паспорт и лична карта или за заверки и легализации в посочения период, може се свържат със съответната консулска служба, за да презапишат часа си. Всички консулски служби са длъжни да оказват съдействие на гражданите в случай на необходимост, уточняват от МВнР.

Снимка: архив, БГНЕС

fallback
Още от България
fallback